Je hoort er steeds vaker over in het nieuws: de Bitcoin. Vaak is de context sensationeel en gaat het om een sterke stijging, daling, of iemand die zijn Bitcoins is kwijtgeraakt.
Maar wat is Bitcoin nou precies?
De ene persoon zweert in de kracht van Bitcoin en investeert al zijn of haar vermogen in deze cryptocurrency. De ander is bang dat het alleen gebruikt wordt op de zwarte markt.
Voor de mensen die zich niet in Bitcoin verdiepen blijft het een mysterie. En degene die zich er wel in verdiepen, leren dat Bitcoin enkel en alleen het topje van de ijsberg is.
Zeker wanneer je nieuwsgierig bent naar Bitcoin en ook wilt investeren in deze hype, is het zeker aangeraden om meer te leren over de technologie. En in dit artikel lees je alles over de basisbeginselen van Bitcoin.
Ben je al bekend met de basisprincipes en wil je gelijk investeren? Persoonlijk gebruik ik de erkende en veilige Europese cryptocurrency exchange Bitvavo. Ze hebben een eenvoudig te gebruiken platform en ondersteunen iDEAL betalingen.
De insteek van dit artikel is informatief. Ondanks dat ik persoonlijk een groot voorstander ben van cryptocurrencies, is dit artikel geen investeringsadvies.
Oorsprong van de Bitcoin
In het midden van de financiële crisis in 2008, werd de website bitcoin.org geregistreerd. Later in datzelfde jaar verscheen er een whitepaper dat de ontwikkeling van cryptocurrency in gang zetten.
De white paper was geschreven door Satoshi Nakamoto. Met de titel: Bitcoin: Peer-to-Peer Electronic Cash System.
In deze whitepaper staat de techniek beschreven waarop er op een vertrouwde manier transacties kunnen plaatsvinden zonder tussenliggende partij, zoals een bank.
De timing van deze whitepaper kon niet beter. Het vertrouwen in de banken was namelijk aardig gezakt dankzij het schandaal dat de crisis veroorzaakte in 2008.
Wat het nog erger maakte is dat de instituten verantwoordelijk voor de crisis maar weinig gevolgen ondergingen. Terwijl vooral de particulieren zoals jij en ik de dupe waren.
Dus de perfecte timing om een transparant alternatief te bieden: de Bitcoin.
Overigens is het tot de dag van vandaag onbekend wie Satoshi Nakamoto is.
Wat is een Bitcoin?
Bitcoin is een volledig digitale munt. Net zoals gewoon geld kan dit gebruikt worden om producten en diensten te kopen.
Alhoewel dit in de praktijk nog niet veel gebeurd, zijn er steeds meer bedrijven die dit aanbieden. Elon Musk investeerde laatst nog in Bitcoin en gaf aan dat het binnenkort mogelijk wordt om een Tesla auto te kopen met deze cryptocurrency.
Tevens kun je Bitcoins opsplitsen voor hele kleine transacties. De kleinste acceptabele hoeveelheid Bitcoin in een transactie is 0.00000001 en wordt ook wel Santoshi genoemd (vernoemd naar de oprichter van Bitcoin).
Ondanks dat de Bitcoin gebruikt kan worden als betaalmiddel, zijn er nog wel een aantal uitdagingen zoals schaalbaarheid. Het lijkt er dan ook steeds meer op dat Bitcoin het digitale goud wordt.
Maar wie weet hoe de toekomst uit gaat pakken? Een ding is zeker: Bitcoin was de eerste cryptocurrency en zal zeker nog grote rol blijven spelen.
Hoe Werkt een Bitcoin?
Een Bitcoin is in principe een stukje computercode in een digitale portemonnee.
Wanneer je Bitcoin naar iemand anders verstuurd, wordt deze transactie bevestigd door meerdere gebruikers in het netwerk. Dit is anders dan de huidige technologie, waarbij een centrale autoriteit, vaak een bank, de transactie bevestigd.
De Bitcoin transactie wordt vervolgens opgeslagen in een block, dat later wordt toegevoegd aan de blockchain. Ofwel, vertaald betekent dit een “ketting van blokken”.
De informatie in de blockchain is beschikbaar voor iedereen. Je kunt hier dus alle Bitcoin transacties zien die in het verleden zijn gemaakt.
Het feit dat iedereen dezelfde informatie heeft maakt het een super veilig en transparant netwerk. Dit is dan ook één van de grote voordelen van Bitcoin en andere cryptocurrencies.
Hoe Verkrijg je Bitcoins?
In principe zijn er 3 verschillende manieren om bitcoins te verkrijgen:
- Kopen met euros
- Ruilen voor producten of andere cryptocurrency
- Of je kunt bitcoins minen.
De eerste twee zijn in principe duidelijk. Maar wat houdt minen precies in?
Hoe Werkt Bitcoin Mining?
Wanneer een transactie plaatsvindt, wordt deze in een “block” genoteerd. Ieder block dat wordt toegevoegd aan de blockchain bestaat dus uit meerdere transacties in het Bitcoin netwerk.
Alle transacties in zo’n block worden vervolgens bevestigd door “miners”. Alleen waarbij er naar goud wordt gemined door mensen, wordt cryptocurrency gemined door computers.
Het verifiëren van zo’n block (ofwel het minen) gebeurt door middel van het oplossen van cryptografische puzzels. Hoe meer computerkracht je gebruikt om deze puzzel op te lossen, hoe groter de kans dat je het antwoord vind.
Wie de puzzel oplost, krijgt vervolgens een aantal Bitcoins als vergoeding. Het block wordt daarna toegevoegd aan de blockchain en de transacties zijn dan inzichtelijk voor iedereen.
Om meer puzzels te kunnen oplossen zijn er tegenwoordig bedrijven die een hele Bitcoin mijn aanleggen. Ofwel in andere woorden, grote kamers gevuld met computers die non-stop bezig zijn met het kraken van die cryptografische puzzels.
Wellicht heb je dat wel eens in het nieuws of in een documentaire gezien.
Vergoeding voor Miners
De vergoeding voor het kraken van zo’n cryptografische puzzel wordt dus uitbetaald in Bitcoins. Echter bestaat er een limiet van 21 miljoen Bitcoins dat nooit vergroot zal worden.
Deze schaarste aan Bitcoins verklaard ook deels de prijs van een Bitcoin. Maar wat gebeurt er zodra er geen Bitcoin meer gemined kan worden?
Allereerst is het goed om te zeggen dat dit punt nog lang niet is bereikt. Na elke hoeveelheid geminede Bitcoins vindt er namelijk een “Bitcoin halving” plaats.
Dit betekent dat de vergoeding voor een geminende block nog maar de helft zoveel Bitcoins oplevert. Zo was het eerste block, gemined door de oprichter Satoshi, zo’n 50 Bitcoins waard. Sinds de halvering in Mei 2020, is dit nu zo’n 6.25 Bitcoins per block.
De verwachting is dat de volgende halvering plaats zal vinden in 2024. En de verwachting is dat de allerlaatste Bitcoin gemined zal worden in het jaar 2.140.
Wat er daarna precies gebeurt is nog onzeker. Maar in de Bitcoin community zijn hier wel diverse ideeën voor.
Wat je bijvoorbeeld bij andere cryptocurrencies ziet is dat de “transactiekosten” worden gebruikt als beloning voor de miners. Dit is in principe vergelijkbaar als de transactiekosten die je aan een bank betaald, maar dan een stuk goedkoper.
De Voordelen van Bitcoin op een Rij
Tot dusver zijn we ietswat in de theorie gedoken achter Bitcoin. Hierbij een kort overzicht van alle voordelen van Bitcoin ten opzichte van de munten zoals euro’s en dollars.
- Decentraal: geen enkele partij heeft de macht over het netwerk van Bitcoin en kan extra Bitcoins printen of de regels van Bitcoin veranderen. Alleen wanneer de hele community achter een verandering staat, kan dit ook doorgevoerd worden.
- Transparent: iedereen heeft toegang tot dezelfde hoeveelheid informatie.
- Globaal: Bitcoin kent geen grenzen en kan dus makkelijk van het ene land naar het andere land worden verstuurd zonder wisselkoers.
- Frauduleus: vanwege de blockchain technologie kunnen er geen neppe Bitcoins in de omloop komen, zoals bij papiergeld wel het geval is.
- Lage kosten: over het algemeen zijn Bitcoin transacties veel lager dan transactiekosten van banken.
Er zijn dus vele voordelen van Bitcoin. En zeker naarmate Bitcoin meer geaccepteerd zal worden, zullen de voordelen alleen maar meer uitvergroten.
Maar hoe zit het met de nadelen? Hoe veilig is Bitcoin bijvoorbeeld?
Hoe Veilig is Bitcoin?
Verschillende nieuwsmedia maken Bitcoin extra sensationeel. Wanneer de prijs ineens stijgt bijvoorbeeld. Maar ook wanneer er weer een handelsplatform gehackt is.
Dus hoe veilig zijn Bitcoins precies?
Bitcoin zelf is super veilig. Het is tot dusver onmogelijk geweest om het Bitcoin netwerk te hacken of om valse Bitcoins te creëren.
Maar wat zijn dan al die hacks in het nieuws?
Stel je wilt Bitcoins kopen met euro’s. Hiervoor moet je naar een handelsplatform dat cryptocurrencies aanbiedt. Koop jij daar Bitcoins, dan wordt er automatisch een portemonnee voor jou aangemaakt om die Bitcoins in op te slaan. Echter wordt de informatie van deze portemonnee beheert door het handelsplatform.
Op het moment dat hackers de servers van dit platform binnendringen, kunnen zij bij de informatie van al deze portemonnees. En omdat er zoveel portemonnees op een exchange staan, zijn zij vaak het doelwit van hackers.
Het is daarom altijd goed om je Bitcoins op een wallet te zetten die je zelf in beheer hebt.
Veilig Jouw Bitcoins Bewaren
Er zijn diverse plekken om je Bitcoins te bewaren. Maar waar je Bitcoin wallet staat en door wie het wordt beheerd, speelt mee in de veiligheid hiervan.
Hier zijn grofweg de wallets van slechte beveiliging naar sterke beveiliging:
- Exchange wallets: je Bitcoins laten staan in jouw portemonnee maar nog wel op het handelsplatform waar je het gekocht hebt. Dit is het meest risicovol omdat exchanges dus vaker het doelwit zijn van hackers.
- Online web wallets: dit betekent dat jouw wallet ergens op een andere server staat. In principe is dit al relatief veilig, zeker ten opzichte van een exchange.
- Mobiele of desktop wallet: hierbij staat de wallet op de hardware van jouw computer of mobiele telefoon. Dus niet meer op het internet. Je kan hierbij alleen nog gehackt worden wanneer hackers jouw telefoon of computer binnendringen.
- Hardware wallets: zijn wallets die worden gehouden op een soort USB. Deze zijn extreem lastig te hacken omdat ze vrijwel nooit zijn aangesloten op het internet. Deze wallets zijn dus het veiligst voor het opslaan van grotere hoeveelheden Bitcoin en andere cryptocurrencies.
Hoe Werkt een Wallet?
Een wallet kun je eenvoudig aanmaken. In de meeste gevallen maak je een soort account aan waarbij je 12 tot 16 verschillende woorden krijgt. Die woorden zijn extreem belangrijk en dienen als backup voor alle wallets binnen je account.
Mocht je bijvoorbeeld je hardware wallet kwijtraken of de computer waarop jij je wallet had staan, dan kun je jouw wallet nog terughalen met deze 12 tot 16 woorden.
Zorg dus vooral dat alleen jij weet waar je die 12 tot 16 worden opslaat. En het liefst niet online natuurlijk. Dit is namelijk jouw “master key” om toegang te krijgen tot jouw account.
Wees niet bang dat mensen jouw woorden op exacte volgorde kunnen kraken. Er zijn namelijk meer woordcombinaties mogelijk dan de hoeveelheid zandkorrels op de hele aardbol.
Zodra je een account hebt, kun je vaak meerdere wallets aanmaken. Elke cryptomunt heeft namelijk zijn eigen wallet. Je wallet bestaat dan weer uit een unieke string aan characters. Jouw Bitcoin wallet zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:
5SIxj27dpao283cjp37GweIjJ258ucktLc5
Als ik vervolgens een Bitcoin zou versturen naar dat adres, dan komt dit in jouw wallet te staan.
Welke Bitcoin Wallet is het Beste?
De beste wallet hangt af van jouw voorkeur en wensen.
Wil je gaan daghandelen in Bitcoins? Dan heeft het geen zin om elke keer je Bitcoins van een exchange af te halen.
Wil je daarentegen een grote investering in Bitcoin veilig bewaren, dan is een hardware wallet aangeraden. Dat is simpelweg de veiligste manier.
Hier zijn een aantal Bitcoin wallets die ik zelf gebruik of heb gebruikt in het verleden:
- Online wallet: Blockchain
- Mobiele wallet: BRD
- Desktop wallet: Exodus
- Hardware wallet: Ledger Nano X (meest veilig)
Hoe kun je Beginnen met Handelen in Bitcoins?
De twee belangrijkste onderdelen die je moet hebben om te handelen in Bitcoins zijn:
- Toegang tot de cryptocurrency markt
- Een wallet om je cryptocurrency op te slaan
Over het laatste hebben we het zojuist gehad.
Toegang tot de cryptocurrency markt kan op verschillende manieren. Wellicht maak je al gebruik van een beleggingsplatform dat ook cryptocurrency ondersteunt.
Net zoals bij beleggingsplatformen geldt er binnen Europa een legitimatieplicht voordat je Bitcoins kunt kopen. Mocht je dus Bitcoins kunnen kopen op een platform waarbij niet om je legitimatie wordt gevraagd? Dan is de kans groot dat zij zich niet aan de Europese richtlijnen voldoen.
Persoonlijk gebruik ik Bitvavo en heb dit altijd als fijn ervaren. Hierbij even kort alle voordelen:
- Bitvavo focust op Europa en voldoet aan de Europese richtlijnen.
- De online omgeving is simpel en dus eenvoudig te gebruiken.
- Heeft relatief lage transactiekosten.
- En je kunt ook met iDEAL betalen.
Wil je zelf ook met Bitvavo je eerste stukje Bitcoin kopen, maak dan snel een account aan.
Let op: cryptocurrencies zijn nog relatief nieuw en schommelen nogal in prijs. Investeer dus alleen het geld dat je kan verliezen en sluit geen leningen af om in Bitcoin te investeren.