Ben jij op zoek naar een goede deal voor goud?
Dan is het goed om te weten in welk land goud het goedkoopste is om te kopen. En daarbij is het ook handig om het volgende te weten:
- Hoe zit het met de belastingen?
- Hoe zit het met de kosten en verzending?
- Kun je het lokaal opslaan of wil je het goud thuis ontvangen?
- En hoeveel goud je mee mag nemen naar Nederland?
In dit artikel geven we antwoorden op deze vragen. Zo weet jij na het lezen precies waar je het goedkoopste goud kunt kopen.
Wat bepaalt de prijs van goud?
De prijs van een kilo goud kan fluctueren. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat deze fluctuaties veroorzaakt. Dit helpt je om erachter te komen waarom sommige landen goedkoper goud aanbieden.
Hieronder de belangrijkste punten:
- Vraag en aanbod van goud: Als de vraag naar goud in een bepaald land stijgt, terwijl het aanbod constant blijft of afneemt, dan stijgen de prijzen. Dit werkt ook in tegengestelde richting.
- Economische omstandigheden: De economische gezondheid van een land of regio heeft invloed op de goudprijs. In tijden van economische onzekerheid of recessie zoeken beleggers vaak hun toevlucht tot goud, wat de prijs kan opdrijven.
- Politieke situatie: Onzekerheid in de politiek zoals verkiezingen en beleidsveranderingen kan beleggers aanmoedigen om goud te kopen als een vorm van financiële bescherming.
- Geopolitieke situatie: Goud wordt vaak gezien als een veilige haven in tijden van wereldwijde onrust, wat kan leiden tot stijgende prijzen. Denk hierbij aan internationale conflicten, handelsspanningen, en natuurrampen.
Als beginnende belegger is het belangrijk om deze factoren te overwegen voordat je gaat beleggen in goud.
De goedkoopste landen voor goud
Nu je weet wat de prijs van goud bepaald, is het tijd om te kijken naar enkele van de landen waar goud het goedkoopst kan worden verworven.
Let op: De goudmarkt fluctueert voortdurend. Dus gebruik altijd recente bronnen en raadpleeg het advies van experts.
Dat gezegd hebbende, dit zijn enkele landen die vaak bekend staan om relatief lage goudprijzen:
- Dubai, Verenigde Arabische Emiraten: Dubai is een belastingvrije zone voor goud. Oftewel, je betaalt geen invoerrechten of btw op goud. Je vindt hier tevens veel goudwinkels en juweliers, waardoor er een competitieve goudmarkt is.
- Zwitserland: Zwitserland staat bekend om zijn lange traditie in het bewaren en verhandelen van goud. De belastingregels voor goudbeleggers zijn ook zeer gunstig. Perfect als je goud wilt opslaan of verhandelen in Zwitserland via een dienst zoals GoldRepublic.
- Singapore: Singapore heeft de afgelopen jaren een bloeiende markt voor goudhandel gecreëerd. Er zit geen btw of invoerrechten op goud zodat goudbeleggingen makkelijker te maken zijn.
- India: India is inmiddels duurder dan andere landen dankzij de importbelastingen op goud die in het verleden zijn verhoogd. Maar er zijn nog steeds manieren om een goede deal te vinden. In India zijn er veel goudwinkels waar je goed kunt onderhandelen.
- Australië: Australië is een belangrijke producent van goud. Dit betekent dat de prijzen hier soms lager zijn dan in andere landen. Maar de prijs van goud in Australië kan erg variëren op basis van lokale vraag en aanbod.
Wil je goud kopen? Houdt dan naast de prijs ook rekening met andere factoren, zoals belastingen, transportkosten en verzekering.
5 Tips voor het vinden van het goedkoopste land
Wat zijn enkele aanbevelingen als je geïnteresseerd bent in het kopen van goud in een goedkoop land?
We zetten het voor je op een rij:
- Onderzoek en vergelijk: Vergelijk de goudprijzen in verschillende landen, inclusief verzekering, transportkosten, en de lokale belastingregels.
- Profiteer van belastingvoordelen: Bespaar veel geld in landen waar goudaankopen zijn vrijgesteld van belastingen of invoerrechten. Lees hoeveel goud je in Nederland belastingvrij kunt kopen.
- Wees op de hoogte van lokale regelgeving: Zorg ervoor dat je je aan de lokale wet- en regelgeving houdt met betrekking tot goudbezit en -handel. Dit helpt om problemen te voorkomen.
- Kosten van transport en verzekering: Houd rekening met de extra kosten bij het kopen van goud. Deze kosten kunnen oplopen en is vaak afhankelijk van de afstand en de risico’s.
- Raadpleeg experts: Overweeg advies van financiële experts of beleggingsadviseurs voordat je een grote investering doet.
Hoe goedkoop is Nederland ten opzichte van het buitenland?
Nederland is niet het goedkoopste land om goud te kopen. De reden is ons 21% btw-tarief dat wordt geheven op de verkoop van goud.
Echter is beleggingsgoud uitgezonderd van de btw. Dit gaat om een selectie van fysiek goud zoals goudstaven en gouden munten met een zuiverheid van minstens 99,5%.
Bij GoldRepublic kun je moeiteloos beleggingsgoud kopen, zonder je zorgen te hoeven maken over de zuiverheid. Ook kun je goud handelen en opslaan in Duitsland of Zwitserland als je daar behoefte aan hebt. Je goud thuis laten sturen kan natuurlijk ook.
Lees onze uitgebreide beoordeling van GoldRepublic.
Conclusie
De goedkoopste landen voor goud zijn vaak landen waar geen belastingen of invoerrechten op goud worden geheven. Denk hierbij aan Dubai, Zwitserland, Singapore, India, en Australië.
Wanneer je denkt aan het goedkoopste land is het belangrijk om rekening te houden met belastingen, transportkosten, en verzekering.
Nederland is vanwege het 21% btw-tarief niet het goedkoopste land om goud te kopen. Een uitzondering daarop is beleggingsgoud, wat ons land voor beginnende beleggers wel een stuk aantrekkelijker maakt.
Ben je van plan om naar het buitenland te reizen en goud mee te nemen? Lees hoeveel goud je mee mag nemen naar Nederland.