Goud is een waardevol edelmetaal en al eeuwenlang een symbool van rijkdom.
Maar is het in 2023 nog steeds verstandig om goud te kopen? Vooral gezien de huidige globale economische en politieke omstandigheden wordt deze vraag steeds interessanter.
In dit artikel lees je of goud kopen verstandig is in jouw situatie. En je leest welke factoren belangrijk zijn als je goud overweegt te kopen als beginnende belegger.
De voordelen van goud
Waarom goud kopen? Allereerst is goud een populaire investering met een lange geschiedenis. Het wordt gewaardeerd vanwege de onderstaande voordelen:
- Inflatiebescherming: Goud wordt gezien als een hedge tegen inflatie omdat de voorraad beperkt is. Daarnaast heeft goud zijn waarde altijd behouden.
- Diversificatie: Goud kan een waardevolle aanvulling zijn op jouw beleggingsportefeuille omdat er een mindere correlatie is met andere beleggingsproducten. Dit helpt om risico’s te spreiden.
- Veilige haven: Gezien de waarde van goud en de historische waarde, zien mensen goud als een veiligere investering in tijden van economische onzekerheid en geopolitieke spanningen.
- Liquiditeit: Goud kan gemakkelijk worden gekocht of verkocht op wereldwijde markten.
- Langdurige waarde: Goud heeft zichzelf keer op keer bewezen als waardevolle activa in de afgelopen duizenden jaren.
Sinds de meeste landen in de 20e eeuw zijn afgestapt van de goudstandaard naar fiat valuta’s, zitten we in een groot economisch experiment. Vanwege de voordelen van goud wordt het terugstappen naar de goudstandaard dan ook regelmatig benoemd.
Er zijn historisch gezien veel voordelen van goud.
Maar hoewel goud veel voordelen heeft, is er natuurlijk nooit garantie op winst. Dus laten we ook eens kijken naar de nadelen.
De nadelen van goud
Net zoals bij elke vorm van investering, heeft goud ook nadelen en risico’s waar je rekening mee moet houden als beginnende belegger:
- Geen rente of dividend: Een van de belangrijkste nadelen van goud is dat het geen inkomsten genereert. Dit betekent dat goud vooral afhankelijk is van een prijsstijging voor rendement.
- Prijsvolatiliteit: Hoewel goud bekend staat om zijn stabiliteit in vergelijking met valuta, kan het nog steeds onderhevig zijn aan prijsschommelingen, vooral op de korte termijn. Daarom wordt goud vaak gezien als een langetermijnbelegging.
- Opslag- en verzekeringskosten: Als je fysiek goud bezit, moet je het zelf beschermen en verzekeren. Als je het laat opslaan betaal je uiteraard opslagkosten. GoldRepublic is een goede all-in-one oplossing om goud te kopen. Zij verzekeren automatisch je goud als je het laat opslaan in hun zwaarbeveiligde kluizen.
- Lastiger om de waarde te bepalen: Goud heeft geen cashflow zoals een bedrijf dat wel heeft, waarmee de waarde bepaald kan worden. Bij goud is dit lastiger en is vooral de markt van vraag en aanbod bepalend.
- Speculatief karakter: Soms wordt goud gekocht en verkocht op basis van speculatie en emotie. Dit kan leiden tot grote kortetermijn prijsschommelingen in de markt.
Het is belangrijk dat je deze nadelen begrijpt en afweegt tegen de voordelen van goud.
Wanneer is goud kopen verstandig?
Goud kan een goede investering zijn – maar wanneer en voor wie? Hieronder de belangrijkste factoren die je kan overwegen als beginnende belegger om te bepalen of je goud koopt:
- Diversificatie: Goud heeft een lagere correlatie met andere beleggingsproducten, wat kan helpen om je risico te spreiden.
- Economische onzekerheid: Goud wordt vaak gezien als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid, zoals recessies, financiële crises en geopolitieke spanningen. Als je denkt dat zulke onzekerheden toenemen, dan kan het een goed moment zijn om goud te kopen.
- Inflatieverwachtingen: Als je verwacht dat de inflatie zal stijgen, dan kan goud daar een effectieve bescherming tegen bieden. Zo heeft goud historisch goed gepresteerd tijdens hoge inflatie.
- Lange termijn visie: Ben je van plan om je investering voor een langere periode aan te houden? Dan kan goud een goed onderdeel zijn van jouw beleggingsstrategie. Tevens zul je minder beïnvloed worden door de korte termijn schommelingen in de goudprijs.
- Financiële doelen en risicotolerantie: Wat zijn jouw financiële doelen en risicotolerantie? De beste beleggingsstrategie hangt af van jouw doelstellingen en karakter. Schakel desnoods de hulp in van een financieel adviseur.
Het is belangrijk om te onthouden dat niemand de toekomst van de goudprijs kan voorspellen. Goud kan zowel stijgen als dalen in waarde. Ondanks dat er nooit garantie is voor de toekomst is goud historisch gezien een verstandige langetermijnbelegging geweest.
Conclusie
Goud is een waardevolle investering met een lange geschiedenis. Het heeft een aantal voordelen, zoals inflatiebescherming, diversificatie en een veilige havenfunctie.
Er zijn echter ook enkele nadelen. Zo zijn er bijvoorbeeld geen directe inkomsten, is er regelmatig prijsvolatiliteit, en zijn er mogelijke opslag- en verzekeringskosten.
Kortom, investeren in goud kan waardevol zijn.
Maar is het ook verstandig voor jou?
Dat hangt af van je beleggingsdoelen en risicoprofiel. In veel gevallen kan het een goede aanvulling zijn op een gediversifieerde portefeuille.
Ben je van plan om goud te kopen? Lees dan onze review van GoldRepublic. Dit all-in-one platform is betrouwbaar en overzichtelijk, wat het uiterst geschikt maakt voor beginnende beleggers.