Indexbeleggen wordt steeds populairder en met goede redenen. Het is namelijk een fantastisch alternatief voor de beginnende belegger. Er is namelijk minder kennis voor nodig, het is relatief goedkoop ten opzichte van andere opties en zo zijn er nog veel meer redenen.
Dus als je van plan bent om te beginnen met beleggen, dan is dit een artikel die je gelezen moet hebben. Beleggen in indexen kan namelijk een grote impact hebben op jouw strategie en resultaat.
Wat is een Indexfonds?
Een indexfonds wordt samengesteld door middel van het gewogen gemiddelde van een aantal bedrijven. Voorbeelden van de meest bekende indexen (ook wel indices genoemd) zijn de Dow Jones Global Index, S&P Global 100 Index (Standard & Poor’s), FTSE All-World Index Series en natuurlijk onze Nederlandse AEX Index (Amsterdam Exchange Index).
Een index is dus te vergelijken met een pakketje waarin je diverse aandelen stopt van een grote hoeveelheid verschillende bedrijven. Door deze verschillende aandelen krijgt jouw pakketje een bepaalde waarde. Bij de AEX Index was deze waarde aan het begin gesteld op 100 gulden.
Vervolgens stijgt de waarde van dit pakketje op dezelfde manier als de gemiddelde stijging van alle bedrijven die in dat pakketje zitten. Dit pakket geeft dus een weergave van een groter gedeelte van de markt.
Waar een aandeel dus één bedrijf volgt, volgt een index een hele groep bedrijven. Ofwel, als je een los aandeel koopt, beleg je in 1 bedrijf. En wanneer je jouw geld in een index stopt, beleg je automatisch in een grote hoeveelheid bedrijven.
De AEX Index als Voorbeeld
De Nederlandse AEX Index bestaat uit 25 verschillende aandelen van Nederlandse bedrijven met de hoogste handelswaarde (dat is ongeveer de waarde per aandeel x de hoeveelheid die verhandelt wordt).
Deze 25 grootste bedrijven vormen samen de AEX Index. Dit betekent dat de AEX Index de ontwikkeling reflecteert van de 25 best presterende Nederlandse bedrijven (gezien vanuit de belegger en gebaseerd op de manier waarop de AEX is samengesteld).
Vervolgens wordt er een wegingswaarde toegekend aan ieder bedrijf die genoteerd staat op de AEX. Deze weging wordt gebaseerd op de hoeveelheid vrij verhandelbare aandelen (dit zijn de aandelen die vrij verhandelt worden en dus niet de aandelen die door grote corporaties worden vastgehouden).
Deze wegingswaarde heeft daarnaast een maximaal percentage van 15%. De reden hiervoor is dat een index een mandje moet zijn van diverse aandelen en dus mag het niet voorkomen dat een aandeel van één bedrijf domineert.
Op deze manier krijgt de AEX Index dus zijn waarde. Vervolgens wordt de AEX op ieder moment opnieuw berekent zolang de markt open is. De AEX Index moet namelijk aansluiten op de koersen van de bedrijven die in de AEX Index zijn opgenomen.
De AEX Index is gevormd op 3 januari 1983. Op dit moment werd de waarde van deze index vastgesteld op 100 punten. In euro’s is dit omgerekend 45,38 punten.
Nu weet je meer over hoe een index ongeveer wordt samengesteld. Verder is het als beginnende belegger onnodig om je nog meer te verdiepen in de samenstellingen van indexen. Tenzij je dit leuk vindt natuurlijk!
Wat zijn Indextrackers?
Indextrackers is de benaming voor beleggingsproducten die een index volgen, zoals de AEX of de S&P500 of een gedeelte hiervan. Het deel “tracker” betekent dat het de “index” volgt. Een indextracker volgt dus de waarde van een bepaalde marktindex.
Kortom, indexbeleggen doe je door middel van indextrackers.
Wat zijn de Voordelen van Indexbeleggen?
Indexbeleggen wordt steeds populairder en voor goede redenen. Het is een interessante optie voor beginnende beleggers omdat het eenvoudig te gebruiken is. Hier zijn alle voordelen voor jou op een rijtje.
- Het is simpel. Het uitkiezen van een index om te volgen is relatief gezien veel eenvoudiger dan het uitkiezen van een grote hoeveelheid aan bedrijven. Het volgen van een index is dus een snelle manier van risicospreiding.
- Laag risico. Wanneer je een indexfonds volgt loop je een laag risico doordat je automatisch het risico spreidt. In index bestaat namelijk uit een grote diversiteit aan bedrijven.
- Lage kosten. Indexen zijn vrij passief ten opzichte van beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen worden namelijk actief beheerd. Dit betekent dat er continu beleggingsproducten worden gekocht en verkocht met de gedachte om meer winst te maken. De kosten hiervoor vallen onder “beheerskosten”. Een indexfonds volgt een standaard pakket en producten en heeft deze beheerskosten dus niet.
- Gegarandeerd gemiddeld rendement. Dit is een van de weinige garanties in de wereld van het beleggen. Wanneer je namelijk belegd in indexen, volg je een grote hoeveelheid van de bedrijven in de markt. Hierdoor is jouw rendement gelijk aan de gemiddelde prestatie van al deze bedrijven samen. Dus presteert de markt over het algemeen goed? Dan presteer jij goed. Heeft de markt het moeilijk (bijvoorbeeld in tijden van financiële crisis), dan merk je dit ook terug in jouw rendement.
- Betere prestatie dan de meerderheid van de actieve vermogensbeheerders en fondsen. Geld maken in de wereld van het beleggen is lastig. Zelfs voor de doorgewinterde professionals. Daarom staan vermogensbeheers nooit garant voor succes, terwijl je wel diverse kosten blijft betalen. En dat terwijl vermogensbeheerders ook nog regelmatig worden verslagen door de indexen.
En de Nadelen van Indexfondsen?
Zoals je ziet zijn er een groot aantal belangrijke voordelen die zeker voor de beginnende belegger interessant zijn. Maar aan elk voordeel kleeft uiteraard ook een nadeel. Hier staan ze voor jou op een rijtje zodat je de beste keuze kunt maken.
- Geen flexibiliteit. Een indexfonds is een vooraf samengesteld pakket waarin geen aanpassingen worden gemaakt.
Echter is dit makkelijk op te vangen doordat er een gigantische hoeveelheid aan bedrijven in een index zitten, waardoor je het verlies van één bedrijf nauwelijks merkt. Daarnaast is dit de reden dat de kosten zo laag blijven. En wanneer je deze kostenbesparing opweegt tegen het mogelijke verlies, weegt de kostenbesparing vaak zwaarder. Oftewel, je verliest minder via een indexfonds.
Daarnaast beperk je jouw opties als beginner doordat je de flexibiliteit uit het beleggen haalt, waardoor je minder heftige emoties ervaart (immers kun je er weinig aan doen wanneer een bedrijf het slecht doet omdat deze nou eenmaal in het index pakketje zit).
- Geen ongewoon-hoge winst. “De markt verslaan” is onmogelijk via indexbeleggen. Want we hebben net gezien dat je met via indexfondsen garant staat om een rendement te behalen die gelijk staat aan het gemiddelde van de markt.
Maar de markt verslaan is een zeer lastige taak. En in de praktijk staat een goed jaar vaak tegenover 3 slechtere jaren. De vraag is dus wat het gemiddelde rendement was over deze jaren. Slecht nieuws voor de mensen die de markt proberen te verslaan. Dit ligt gemiddeld gezien namelijk onder het rendement van een indexfonds.
Is Indexbeleggen voor Jou?
Indexbeleggen is een van de makkelijkste manieren om in te stappen in het beleggen. Tevens is het de makkelijkste manier om snel een grote risicospreiding te hebben. Als je dus geen tijd hebt om te leren beleggen, dan is dit zeker een makkelijke optie voor jou.
Het enigste waar je bij stil moet staan is dat extreem hoog rendement niet binnen het plaatje van de index valt. Daarvoor zul je moeten beleggen in individuele bedrijven of startups.
Je bent nu aangekomen bij een van de laatste stappen uit het stappenplan. Lees meer over stap 10 van het stappenplan: beginnen met beleggen.