Goud is een waardevol edelmetaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor sieraden, kunstwerken en als een vorm van financiële zekerheid. En in sommige landen kan je soms goedkoper goud kopen.
Maar hoe zit het met de invoer van sieraden en beleggingsgoud?
Hoeveel goud mag je meenemen naar Nederland?
En alhuwel beleggingsgoud is vrijgesteld van btw in Nederland, hoe zit dat met de belastingstarieven in het buiten?
In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en geven we je inzicht in de regels en beperkingen voor het importeren van goud in Nederland.
Regels voor het meenemen van goud naar Nederland
Nederland heeft duidelijke wetgeving en regels met betrekking tot het meenemen van goud. Deze regels zijn bedoeld om illegale activiteiten zoals witwassen, belastingontduiking en de financiering van terrorisme tegen te gaan.
Hier vind je de meest recente informatie van de belastingdienst voor invoeringen van goud voor zowel binnen als buiten Europa.
Invoeren vanuit landen buiten de EU
Het belangrijkste aandachtspunt hierbij is de meldingsplicht van grote geldbedragen en waardevolle goederen, waaronder goud, bij de Nederlandse douane.
Volgens de huidige regelgeving moet je contant geld en goud ter waarde van €10.000 of meer aangeven bij de douane bij aankomst in Nederland.
Het niet voldoen aan deze meldingsplicht kan leiden tot boetes en inbeslagname van het goud.
Invoeren vanuit landen binnen de EU
Binnen de EU geldt dat je bij het in- en uitreizen geen aangifte hoeft te doen bij de Douane in Nederland. Wel kunnen zij jou controleren en je bent verplicht hieraan mee te werken.
De regels in andere EU-landen zijn soms anders. Let er dus op dat je soms aangifte moet doen bij de Douane in het buitenland. Deze regels verschillen per land.
Mag je goud meenemen in het vliegtuig?
Ja, je mag goud meenemen in het vliegtuig wanneer je reist naar Nederland of andere bestemmingen. Uiteraard gelden de eerder genoemde regels ook voor het vliegen.
Over het algemeen is er geen specifieke beperking voor de hoeveelheid goud die je in je bagage kunt meenemen. Het hangt echter af van de luchtvaartmaatschappij en het land van vertrek.
Daarom is het belangrijk om de regels van de luchtvaartmaatschappij en de douanevoorschriften van het land van vertrek te controleren.
Hoe declareer je goud bij de douane?
Het declareren van goud bij de douane kan een eenvoudig proces zijn, mits je de juiste stappen volgt en goed voorbereid bent. Hier zijn enkele nuttige tips om je te helpen bij het succesvol declareren van goud bij de douane:
- De aangifteplicht: Onthoud dat je goud moet aangeven bij de douane als de waarde ervan €10.000 of meer bedraagt en je van buiten de EU naar Nederland reist. Zorg dat je het aangifteformulier volledig en nauwkeurig invult, inclusief de juiste waarde van het goud.
- De waarde van het goud: Voordat je op reis gaat, bepaal je de actuele marktwaarde van je goud. Hiervoor moet je de waarde omrekenen naar euro’s op basis van de geldende wisselkoers op het moment van aankomst in Nederland.
- De documenten: Naast het douaneaangifteformulier is het belangrijk om alle andere relevante documenten te hebben. Denk hierbij aan aankoopbewijzen, certificaten van echtheid (indien van toepassing), en identificatiebewijzen.
- Bewaar ontvangstbewijzen: Als je goud hebt aangegeven en de douane heeft de aangifte geaccepteerd, dan ontvang je een ontvangstbewijs. Bewaar dit bewijs zorgvuldig, want het dient als bewijs dat je aan je meldingsplicht hebt voldaan.
Het declareren van goud bij de douane is relatief eenvoudig, maar het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg er daarnaast voor dat je op de hoogte bent van de meest recente regelgeving.
Conclusie
Als je goud wilt importeren is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige regelgeving, vooral als je van buiten de EU reist. Zorg er in het buitenland voor dat je ook altijd op de hoogte bent van de regels in het betreffende land.
Wil je goud kopen in het buitenland zonder al deze regels?
Lees dan eens onze review over GoldRepublic. Zij kunnen het goud ook voor je opslaan in een beveiligde kluis of opsturen naar jouw adres.