Goud is een van de meest waardevolle en begeerde edelmetalen ter wereld. Het is al eeuwenlang een belangrijke handelswaar en wordt gebruikt voor diverse toepassingen, van sieraden tot elektronica.
Maar hoeveel goud is er eigenlijk in de wereld? Is er goud te vinden op andere planeten? En wat is de impact daarvan op jouw investering als beginnende belegger?
De antwoorden lees je in dit artikel!
Hoeveel goud is er al opgegraven?
De meest recente schattingen van experts geven aan dat er tot en met 2022 in totaal ongeveer 200.000 ton goud is ontgonnen. Dat is zo’n 12,5% van de geschatte hoeveelheid goud die op aarde aanwezig is.
Dit lijkt misschien veel, maar als we deze hoeveelheid goud zouden samenvoegen tot een kubus, dan zou dit op ongeveer tot 21 m³ uitkomen. Ofwel, een kubus van 21 meter hoog, breed, en diep.
Natuurlijk is het lastig om de exacte hoeveelheid goud die tot nu toe wereldwijd is opgegraven vast te stellen. En schattingen variëren.
Hoeveel goud zit er nog in de aarde?
De exacte hoeveelheid goud die zich nog in de aardkorst bevindt, is ook niet met zekerheid vast te stellen. De meest recente schattingen van geologen geven aan dat er nog ongeveer 1,6 miljoen ton goud in de aardkorst aanwezig is.
Dit is ongeveer 8 keer meer dan de hoeveelheid goud die tot nu toe is opgegraven.
- Opgegraven goud: 200.000 ton (12,5%)
- Nog in de grond: 1,6 miljoen ton (87,5%)
- Totale hoeveelheid goud: 1,8 miljoen ton
Hier vind je de landen met het meeste goud en hier hoeveel goud Nederland heeft.
Volgens de World Gold Council, een belangenorganisatie voor de goudindustrie, is de wereldwijde goudproductie in 2022 gestegen tot 2.977 ton. Als we op die snelheid doorgaan, duurt het nog ruim 500 jaar voordat al het goud is gewonnen.
De snelheid van goudwinning is echter afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de prijs van een kilo goud, technologische vooruitgang en economische omstandigheden.
Verdeling van goud in de aardkorst
Goud is schaars en ongelijkmatig verdeeld over de wereld. De grootste goudafzettingen bevinden zich in specifieke regio’s, zoals:
- Witwatersrand Basin, Zuid-Afrika: Deze goudafzetting is al meer dan een eeuw in productie en heeft aanzienlijke hoeveelheden goud opgeleverd.
- Carlin Trend, Verenigde Staten: Deze goudafzetting in de staat Nevada is nog steeds een belangrijk gebied voor goudwinning.
- Australië: Australië heeft ook aanzienlijke goudafzettingen, vooral in West-Australië.
- Rusland, China en Canada: Deze landen zijn de grootste goudproducenten ter wereld en hebben diverse goudgebieden.
Hoewel er nog steeds nieuwe goudafzettingen worden ontdekt, wordt het steeds uitdagender om goud uit bestaande mijnen te winnen. Dit heeft geleid tot onderzoek naar alternatieve bronnen van goud, zoals het winnen van goud uit andere planeten en sterren. Deze bronnen zijn nog in de kinderschoenen, maar bieden een potentieel voor de toekomst van de goudwinning.
Hoeveel goud is er op andere planeten?
Als je begrijpt hoe goud ontstaat, dan is het aannemelijk dat er ook op andere planeten goud gevonden kan worden. Echter zijn er tot op heden geen goudafzettingen gevonden op andere planeten in ons zonnestelsel.
Wel zijn er aanwijzingen dat goud kan worden gevonden op bepaalde hemellichamen, zoals planetoïden en de manen van diverse planeten.
De exacte hoeveelheden goud in het universum is dan ook lastig vast te stellen met onze huidige technologie. Toch zijn er al verschillende concepten en plannen voor goudwinning in de ruimte. Denk hierbij aan het mijnen van asteroïden en goudwinning op de maan, wat mogelijk sporen van goud bevat.
Goudwinning in de ruimte is een toekomstige optie. Maar dit is nog in een zeer vroeg stadium van ontwikkeling.
Conclusie
Tot dusver zijn de meeste goudvoorraden in het universum op aarde vindbaar. Nieuwe technologieën leiden tot meer ontdekkingen van goud in de ruimte, maar dit kan nog tientallen of honderden jaren duren.
De hoeveelheid goud die nog in de aarde zit, is op basis van huidige inschattingen 8 keer groter dan de hoeveelheid die is opgegraven. Op basis van de huidige productiesnelheid duurt het nog eeuwen voordat al het goud is gewonnen.
Voor beginnende beleggers betekent het dat goud hoogstwaarschijnlijk een waardevolle belegging zal blijven in de toekomst. Maar doe altijd je eigen onderzoek voordat je gaat beleggen in goud. Zo zijn er natuurlijk ook andere redenen die de goudprijs bepalen.
Ben je aan het overwegen om goud te kopen? Lees dan eens onze review over GoldRepublic!