Hoeveel goud heeft Nederland eigenlijk? Dit is een intrigerende vraag die wellicht bij je opkomt wanneer je denkt aan beleggen in goud.
In dit artikel duiken we in de geheimzinnige wereld van de goudreserves van Nederland – en waar dit goud wordt bewaard. Ben je ook geinteresseerd in andere landen? Lees hier de top 10 landen met de grootste goudreserves. En hier lees je hoeveel goud er nog is in de wereld.
De goudvoorraad van Nederland
Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) had Nederland op 31 december 2022 een goudvoorraad van 600 ton. Dit is een afname van 12,5 ton ten opzichte van de goudvoorraad van 612,5 ton op 3 september 2021. De afname is het gevolg van de verkoop van 12,5 ton goud door DNB in 2022.
De goudvoorraad per inwoner
Om een idee te krijgen van hoeveel goud Nederland per inwoner heeft, moeten we de totale goudvoorraad delen door de bevolking.
Nederland heeft ongeveer 17,5 miljoen inwoners (op basis van gegevens van 2021). Als we de goudvoorraad van 600 ton verdelen, is er voldoende voor ongeveer 34,3 gram goud per persoon.
Waar ligt het Nederlandse goud opgeslagen?
Het Nederlandse goud wordt hoofdzakelijk opgeslagen in de kluizen van De Nederlandsche Bank (DNB). Deze kun je vinden in Amsterdam. Maar slechts een beperkt aantal mensen heeft toegang tot deze locatie.
Uiteraard zijn deze kluizen voorzien van de meest geavanceerde beveiligingssystemen, bewaking en strenge toegangscontroles. En de specifieke locatie en details van de beveiliging zijn vertrouwelijk om potentiële veiligheidsrisico’s te minimaliseren.
Kortom, het Nederlandse goud wordt veilig bewaard in de kluizen van De Nederlandsche Bank tegen diefstal, fraude en andere gevaren. Dit is overigens een standaardpraktijk voor landen met grote goudreserves.
Lees hier hoe je zelf goud veilig kunt opslaan.
De geschiedenis van de goudvoorraad van Nederland
De Nederlandse goudvoorraad heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de Gouden Eeuw van Nederland.
Gedurende de 17e eeuw was Nederland een economische grootmacht en speelde het een centrale rol in de internationale handel. Nederlandse handelaren, zoals de VOC, vergaarde rijkdom door handel in specerijen, zijden en andere waardevolle goederen.
Een deel daarvan werd omgezet in goud. Het goud diende als financiële reserve en garantie voor internationale handelsovereenkomsten.
Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting van Nederland waren de goudreserves van het land in groot gevaar. De Nederlandse regering probeerde deze reserves veilig te stellen door ze naar het buitenland te evacueren.
Een groot deel van het Nederlandse goud werd in 1940 naar de Verenigde Staten verscheept, waar het werd bewaard in de kluis van de Federal Reserve Bank van New York en in Fort Knox. Het grootste deel van dit goud is na de oorlog teruggekeerd naar Nederland.
Een ander deel werd door de nazi’s gestolen en verkocht aan Zwitserland, dat neutraal was gedurende de oorlog. Na de wereldoorlog kreeg Nederland ook een deel van dat goud terug.
Huidige tijd
In de hedendaagse tijd heeft Nederland nog steeds aanzienlijke goudreserves. Maar waarom is goud zo belangrijk voor ons land?
Waarom is goud belangrijk voor Nederland?
Goud is waardevast en daarom ook een belangrijk onderdeel van de beleggingen van de Nederlandse Staat. Dit zijn de redenen:
- Monetaire stabiliteit: Goud biedt financiële stabiliteit en vertrouwen in tijden van economische onzekerheid. Goud is waardevol en heeft keer op keer bewezen als een veilige haven.
- Diversificatie van reserves: Het is altijd een goede beleggingsstrategie om risico’s te minimaliseren tegen bijvoorbeeld waardevermindering van de euro of diverse financiële crises.
- Ondersteuning van internationale handel: Goud dient als basis voor vertrouwen tussen landen en kan worden gebruikt als een onderpand voor financiële transacties. Daarom wordt het regelmatig gebruikt in de internationale handel en bij handelsovereenkomsten.
Waarom is goud belangrijk voor de individu?
Goud wordt gezien als een goede belegging tegen een stijgende inflatie of in tijden van economische onzekerheid. Hieronder redenen om zelf goud te overwegen in een gebalanceerde beleggingsportefeuille:
- Belegging en diversificatie: Goud wordt vaak beschouwd als een waardevolle optie om risico’s te spreiden en te verlagen. Dit komt doordat goud historisch gezien zijn waarde altijd heeft behouden. Daarom zien veel beleggers dit als een goede hedge tegen inflatie en economische onzekerheid.
- Bescherming van vermogen: Goud wordt soms gezien als een veilige haven voor persoonlijke rijkdom. In tijden van financiële crisis of politieke instabiliteit behoudt goud vaak zijn waarde.
- Status en culturele waarde: Naast financiële investeringen heeft goud ook een grote culturele en esthetische waarde. Veel mensen dragen gouden sieraden als statussymbolen of vanwege hun esthetische aantrekkingskracht.
Aan het overwegen om goud te kopen? Lees dan eens onze review over GoldRepublic, een bekend platform om goud te kopen en betrouwbaar te laten opslaan.
Conclusie
Nederland heeft een goudvoorraad van 600 ton, wat voldoende is voor ongeveer 34,3 gram goud per persoon. Dit wordt opgeslagen in de kluizen van De Nederlandsche Bank in Amsterdam.
Goud biedt financiële stabiliteit, diversificatie van reserves en ondersteuning van internationale handel. Daarom was de goudstandaard voor een lange tijd de norm.