Vooral in onzekere tijden zijn edelmetalen interessante beleggingsproducten. Maar wat zijn edelmetalen precies? En waarom zou je gaan beleggen in edelmetalen?
Dat leer je allemaal in dit artikel. En hopelijk ben je na het lezen helemaal klaargestoomd om zowel de voordelen als nadelen van edelmetalen te vergelijken met alle andere beleggingsproducten.
Op die manier kun je de beste beleggingsportefeuille bouwen met het oog op de juiste rendement/risico verhouding voor jou.
Laten we beginnen!
Wat zijn Edelmetalen?
Edelmetalen zijn een type grondstof die voor een hele lange tijd goed blijven. Dit komt doordat deze metalen niet of weinig worden aangetast door corrosie of oxidatie.
Daarnaast heb je dus ook onedele metalen, die wel gemakkelijk oxideren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koper, aluminium, ijzer, en nikkel.
De meest bekende edelmetalen in de beleggingswereld zijn goud en zilver. De reden hiervoor is dat deze producten schaars zijn en sinds vroeger worden gebruikt als eerste geldeenheid.
Er zijn ook edelmetalen die nog schaarser zijn dan goud en zilver, zoals bijvoorbeeld platina en palladium. Er is zo weinig van deze goederen gemijnd, dat de totale beschikbare hoeveelheid in jouw huiskamer past.
Het voordeel van edelmetalen is dat ze ook gebruikt worden voor zaken buiten beleggen. De meest bekende vorm zijn sieraden en decoratie. Maar denk daarnaast ook aan bijvoorbeeld medische apparatuur.
Maar hoe zijn edelmetalen precies een belangrijk handelsmiddel geworden? En waarom is beleggen in edelmatalen nog zo populair?
Edelmetalen als Belegging
De eerst gedreven handel gebeurde op basis van goederenruil. Maar hoe weet je als bakker precies wat je brood waard is? Voor hoeveel broden kan je als bakker een stukje vlees krijgen?
Bij een kleine bevolking met een beperkt aantal beroepen werkt dit ruil concept prima. Maar naarmate de dorpen begonnen te groeien tot grote koninkrijken, werd dit toch iets lastiger.
Daarom is men overgestapt op een unaniem betaalmiddel: goud. Uiteindelijk werden hiervan gouden munten geslagen die men makkelijker kon gebruiken als ruilmiddel.
Dankzij goud werd ook de internationale handel bevorderd. Als jouw koninkrijk als betrouwbaar werd bevonden, dan waren de gouden van jou rijk ook veel waard buiten de grens.
De Functie van Edelmetalen Vandaag de Dag
Bij de invoering van de nieuwe munteenheden zoals de dollar en de gulden, werd de prijs hiervan gebaseerd op basis van goud. De regel was dat er net zoveel geld mocht zijn als dat er totale waarde beschikbaar was in deze edelmetalen.
Inmiddels zijn we daar vanaf gestapt en hebben we veel meer geld geprint dan er edelmetalen beschikbaar zijn. Toch zijn edelmetalen nog steeds nuttig als belegging.
Dit komt doordat edelmetalen schaars zijn. Daarom is beleggen in edelmetalen nog altijd een erg populaire optie voor zowel particulieren als grote instanties.
Kijk maar naar banken bijvoorbeeld, die hun kluizen vol hebben liggen met diverse edelmetalen. En zolang partijen met macht, zoals banken, een voorraad van edelmetalen aanhouden dan is de kans klein dat de waarde hiervan op korte termijn instort.
Ook blijken edelmetalen een interessante investering wanneer er meer onzekerheid komt in de economie. Dat is te zien omdat de prijzen van edelmetalen vaak stijgen rondom een crisis periode. Kijk bijvoorbeeld naar het effect van de corona crisis op de goudprijs.
Wanneer de angst bestaat dat de waarde van geld gaat dalen en er onzekerheid ontstaat binnen de markten, dan is dat vaak een goed moment om edelmetalen in bezit te hebben.
Omdat situaties zoals Corona niet te timen zijn, is het altijd verstandig om een mooi gespreide portefeuille te hebben. En omdat de prijs van edelmetalen op een andere manier beweegt ten opzichte van andere beleggingsproducten, is het interessant om ook naar edelmetalen te kijken.
Alle Edelmetalen
Als je besluit om meer te leren over beleggen in edelmetalen, zijn er in ieder geval 3 belangrijke groepen om naar te kijken: goud, zilver en platina.
Elk van deze groepen hebben z’n eigen voor- en nadelen. Voor elk type kun je meer informatie vinden op Investeringstips:
Edelmetalen Kopen
Er zijn diverse manieren om edelmetalen te kopen. Op een aantal van deze manieren zullen we iets korter ingaan.
Sieraden en munten. Als je een beetje verstand hebt van edelmetalen dan kun je zelf munten en sieraden kopen. Deze kun je vervolgens in een kluis in je huis bewaren.
Echter moet je wel echt weten wat je doet. Het ene edelmetaal is namelijk het andere niet. Zo zijn er bij goud bijvoorbeeld diverse soorten “karaats”. Daarnaast betaal je bij een sieraad ook voor de kosten voor het maken hiervan en niet alleen het metaal.
Edelmetalen kopen via een handelsplatform. Een alternatieve manier is om edelmetalen te kopen bij een specialist. Op die manier hoef je zelf geen fysieke producten in huis te halen, maar wordt dit voor jou gedaan en vervolgens opgeslagen in een kluis.
Een betrouwbaar Nederlands bedrijf dat dit voor je doet is Goldrepublic. Bij Goldrepublic koop je edelmetalen die fysiek aanwezig zijn. Deze worden vervolgens jouw eigendom en worden voor jou bewaard in een kluis.
Je kunt kiezen uit meerdere opslaglocaties, waardoor je sommige edelmetalen belastingvrij kunt opslaan. De opslag wordt uitgevoerd door professionele bedrijven die 100% verzekerd zijn. In andere woorden: jouw edelmetalen zijn volledig gedekt tegen diefstal en schade.
Daarnaast regel je alles eenvoudig online op het gebruiksvriendelijke platform van Goldrepublic.
Super fijn en gemakkelijk dus!
De Actuele Koers van Edelmetalen
De top 3 edelmetalen zijn: goud, zilver en platina. De actuele koers van deze edelmetalen kun je hier vinden: